Strukovno osposobljavanje za program prerade mlijeka - informacije o besplatnoj radionici
Tečaj besplatnog strukovnog osposobljavanja za program prerade mlijeka provodi Savjetodavna služba - podružnica Krapinsko - zagorske županije u Oroslavju od 6. do 10. studenog 2017. g. Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 049 288 014, Dragici Tresk Penezić, dipl.ing.agr. - višoj stručnoj suradnici.
PROVEDBENI PLAN STRUKOVNOG OSPOSOBLJAVANJA ZA PROGRAM PRERADE MLIJEKA
Tečaj provodi: Savjetodavna služba, a traje 5 dana (34 školska sata)
Mjesto i vrijeme: Oroslavlje, 6 do 10.11.2017.
Predavači: Predrag Janeš, Anđelka Pejaković, Ivanka Bervida, Darko Antonina, Dragutin Kasteljan, Dragica Tresk Penezić, XXXXXX (AE)
06.10.2017. - Ponedjeljak - 9:30-15:00h - 7sati
Teoretski dio:
1. Zdravlje vimena
2. Kvaliteta mlijeka za sirenje
3. Osnove sirarstva
4. Objekti u preradi mlijeka i zakonska regulativa
Praktični dio:
1. Prva faza svježeg sira (zakiseljavanje)
07.10.2017. - Utorak - 9:30-15:00 - 7 sati
Teoretski dio:
1. Tehnologija proizvodnje mliječnih proizvoda
2. Oprema i instrumenti u preradi mlijeka
Praktični dio – izrada proizvoda:
1. Oprema i instrumenti u preradi mlijeka – izgled i prikaz rada
2. Polutvrdi sir + prikaz proizvodnje
3. Kuhani sir + prikaz proizvodnje
4. Fermentirani mliječni proizvodi + prikaz proizvodnje
08.10.2017. - Srijeda - 9:30-15:00 - 7 sati
Teoretski dio:
1. Čišćenje i sanitacija opreme i prostora
2. Sljedivost u objektima za preradu
3. Zrenje, njega i čuvanje sira
Praktični dio – izrada proizvoda:
1. Sljedivost u objektima za preradu – vježbe
2. Meki sir (škripavac) + prikaz proizvodnje
3. Albuminski sir + prikaz proizvodnje
09.10.2017. - Četvrtak - 9:30-15:00 - 7sati
Teoretski dio:
1. Označavanje mliječnih proizvoda
2. Senzoričko ocjenjivanje mliječnih proizvoda
Praktični dio – izrada proizvoda i ocjenjivanje:
1. Svježi sir i vrhnje, Maslac + prikaz proizvodnje
2. Aromatizirana sirutka/sirne rolade+ prikaz proizvodnje
3. Senzoričko ocjenjivanje mliječnih proizvoda - praktično ocjenjivanje
10.10.2017. - Petak - 9:30-15:00 - 6 sati
Teoretski dio:
1. Višestruka sukladnost
2. Osnove ekonomike i upravljanja financijama na PG-u
3. Porezna politika i osnove knjigovodstva na PG-u
4. Tržište i marketing u poljoprivredi
5. Izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda
Praktični dio - vježbe:
1. Porezna politika i osnove knjigovodstva na PG-u
2. Izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda
PISMENI ISPIT
POTREBNO OSIGURATI: prvi dan - 10 l mlijeka, drugi dan - 30 l mlijeka, treći dan - 10 l mlijeka